(Executive) Interim Management
Een probleem van een specifieke afdeling is vaak een probleem waar de rest van het bedrijf ook de gevolgen van ondervindt. Daarom dient zowel de analyse als de oplossing ervan integraal te worden aangepakt. Het is niet zozeer een kwestie van het eenvoudig oplossen van een deelprobleem: de breedte van het probleemveld vereist een totaalaanpak binnen de gehele organisatie. Als interim manager is bewegingsvrijheid voor mij daarom een noodzakelijke voorwaarde voor succes.

Praktijkcase I

CliŽnt: managementadviesbureau voor woningbouwcorporaties en zorgorganisaties.
Omzet: ca. 4 miljoen.
Case: winstgevendheid en groei creŽren vanuit een zwaar verliesgevende situatie.
Interim functie: algemeen directeur.
Aanpak en resultaat: het adviesbureau is gesaneerd en vervolgens geherstructureerd. De commerciŽle marktmogelijkheden zijn daarna optimaal benut, zodat er een groeisituatie kon worden gecreŽerd. Tot de aanpak behoorde ook het begeleiden van een medior adviseur uit de eigen onderneming tot directeur van de onderneming. Na 1 jaar was het resultaat van de inspanningen een winst van Ä 200.000. Het bureau is momenteel uitgegroeid tot een toonaangevend bureau in de corporatie- en zorgmarkt.


Praktijkcase 2

CliŽnt: provincie.
Business: advisering en investering in oude te revitaliseren bedrijfsterreinen.
Case: het opzetten, inrichten en bemensen van drie juridische entiteiten, te weten een NV (overkoepelende holding) en twee BVís (adviesorganisatie en investeringsmaatschappij).
Interim functie: kwartiermaker/directeur.
Aanpak en resultaat: het opzetten van een sluitende juridische entiteit was de eerste stap, een haalbaarheidsonderzoek (marktstrategie) de tweede. De derde stap behelsde het aantrekken van de benodigde kwaliteit en capaciteit (o.a. commissarissen en directie) voor de NV en BVís. Dit was Ė tot aan de huisvesting toe - in een tijdsbestek van 6 maanden geregeld. Vervolgens kwamen de eerste opdrachten binnen. NV en BVís zijn momenteel volledig actief.


Praktijkcase 3

CliŽnt: Timmer- en Elementenfabriek.
Omzet: Ä 30 miljoen.
Interne functie: Algemeen directeur.
Aanpak en resultaat: Directeur ad interim van ťťn van Nederlands grootste kozijn- en elementenfabrieken.
Probleemveld was naast hefboomwerking van de wereldcrisis de strategische verrommeling van de onderneming en als gevolg daarvan een dramatische financiŽle situatie. Binnen een half jaar de juiste strategische keuzes gemaakt, de organisatie erop aangepast zowel in structuur als ook personele omvang en benodigde competenties.

Herfinanciering van de onderneming nader uitgewerkt in concrete en haalbare businessplannen voor 2010 en 2011. Vertrouwen van kapitaalverschaffers hersteld en nieuw geworven directeur ingewerkt.

Een gemotiveerd bedrijf achtergelaten dat zijn toekomst weer ziet zitten.